Αποκατάσταση ιδιοκτητών ακινήτων στη θέση ΠΟΛΥΖΟΒΑ Ασβεστοχωρίου

Αποκατάσταση ιδιοκτητών ακινήτων στη θέση ΠΟΛΥΖΟΒΑ Ασβεστοχωρίου

Αρ. Πρωτ. 20526/26.07.2011

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Η περιοχή ΠΟΛΥΖΟΒΑ βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε έκταση περίπου 4.500 στρέμματα. Τμήμα αυτής της έκτασης, περίπου 500 στρέμματα, χωρίς καμία ενημέρωση των κατόχων και χωρίς να γνωστοποιηθούν οι διαδικασίες, εκποιήθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεγάλη έκταση στη ΧΕΝ, όπου θεμελιώθηκαν εκκλησίες, καταλύματα και χώροι αναψυχής. Σήμερα, εντός από το ΑΠΘ και τη ΧΕΝ, το Ελληνικό δημόσιο φέρεται ως κύριος της υπόλοιπης έκτασης. Η περιοχή ήταν βοσκήσιμη ανέκαθεν υπέρ της ολότητας των κατοίκων του Ασβεστοχωρίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη θέση αυτή, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των κτημάτων τους, τα οποία καλλιεργούνταν από τους προγόνους τους. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε όλο το Ασβεστοχώρι και έχει φέρει σε απόγνωση πολλές οικογένειες της περιοχής, μερικές από τις οποίες ζουν από την καλλιέργεια των κτημάτων στην περιοχή ΠΟΛΥΖΟΒΑ. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες, ότι σκοπός του Ελληνικού δημοσίου είναι η άμεση εκποίηση των ιδιοκτησιών τους. Η πολιτεία οφείλει άμεσα να δώσει μια λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες οικογένειες στο Ασβεστοχώρι.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα των ιδιοκτητών ακινήτων στη θέση ΠΟΛΥΖΟΒΑ και να αποχαρακτηρίσουν και να αποδεσμεύσουν την γη από την ανταλλάξιμη, δίνοντας τίτλους ιδιοκτησίας;

Απαντήσεις Υπουργείων